Czym są lody rzemieślnicze Gelati Giuseppe?

“Gelati artigianali” to wywodzące sie z Włoch tradycyjne lody rzemieślnicze, uznawane w świecie za niekwestionowany wzór najwyższej jakosci wyrobów. Fabryki lodów często powołują się na wielopokoleniowe tradycje, ale ich wyroby nie mają wiele wspólnego z rzemiosłem lodziarskim. Lody rzemieślnicze to przeciwieństwo lodów przemysłowych, jak też lodów pochodzących z małych produkcji, w których powszechnie wykorzystuje się gotowe mieszanki lodowe. Giuseppe do wyrobu lodów używa wyselekcjonowanych, naturalnych i wyłącznie pojedynczych składników, dlatego kreatywność przy tworzeniu i udoskonalaniu poszczególnych smaków jest nieograniczona (nie stosuje baz do lodów i tym podobnych gotowych mieszanek). Gelati Giuseppe to lody wolne od wszelkich barwników i aromatów, zawierające wysokie proporcje owoców, orzechów, kakao, wanilii itp.- składników odpowiedzialnych za intensywność naturalnego koloru, smaku i aromatu. Soki owocowe i owoce, jak tez kakao, syrop z agawy i inne składniki, są surowe a lody nie poddawane pasteryzacji, dlatego ich smak jest świeży i naturalny a wartość odżywcza niezniszczona obróbką termiczną. Maszyny fabryczne wtłaczają mechanicznie do przemysłowych lodów od 70 do 120% powietrza, przez co lody te stają się “wydmuchane” a ich smak rozmywa się. Rzemieślnicze lody Gelati Giuseppe w wyniku naturalnego procesu miksowania składników powiekszają swoją objętość jedynie o ok. 25%- taka ilość powietrza pozwala na wydobycie pełni smaku i uzyskanie optymalnej kremowej struktury.

Do czego odnosi się pojecie cruelty-free?

Jest to filozofia polegająca na unikaniu wszelkich produktów, które wiążą się z okrucieństwem w stosunku do ludzi i zwierząt. W składzie lodów Gelati Giuseppe nie ma żadnych produktów odzwierzęcych, takich jak: mleko, jajka, żelatyna, koszenila itp. Inne składniki, jak: kawa, kakao, nierafinowany cukier trzcinowy, cukier "gula java" oznaczone są symbolem Fair Trade (Sprawiedliwego Handlu).

Na czym polega innowacyjność produktu oferowanego przez Gelati Giuseppe?

Są to lody, robione według tradycyjnych włoskich technik rzemieślniczych z wykorzystaniem innowacyjnych autorskich receptur. Giuseppe całkowicie rezygnuje z białego rafinowanego cukru i zastępuje go nierafinowanym cukrem trzcinowym, syropem z agawy i ksylitolem (cukrem brzozowym). Używa mlek roślinnych (ryżowego, sojowego i kokosowego), inuliny- naturalnego prebiotyku oraz wysokoodżywczych składników zwanych "superfoods" (surowe kakao, spirulina, jagody goji). Większość surowców pochodzi z certyfikowanych upraw ekologicznych. Lody Gelati Giuseppe są całkowicie pozbawione cholesterolu. W porównaniu z lodami mlecznymi cechuje je lekkostrawność i znacznie niższa kaloryczność.

Kto może jeść lody Gelati Giuseppe ?

Wszyscy ci, którym zależy na zdrowym i smacznym deserze, osoby dbające o linię, koneserzy dobrych lodów. Lody Gelati Giuseppe mogą być spożywane przez wegan, osoby uczulone na proteiny mleczne i laktozę, osoby uczulone na jajka, osoby na diecie bezglutenowej. Ze względu na swój naturalny skład lody Gelati Giuseppe są idealnym deserem dla wszystkich dzieci.

Jak pakujemy nasze lody ?

Lody przeznaczone do sprzedaży w sklepach umieszczamy w opakowaniach termoizolacyjnych chroniacych je przed rozmrożeniem podczas drogi klienta z lodami do domu. Do wyboru jest kilka duetów smakowych o wadze 375 g, np. śmietanka roślinna – czekolada, gula java – kokos, pistacja – wanilia, gianduia – cappuccino.

Lody przeznaczone do sprzedaży w lokalach gastronomicznych pakujemy do kuwet mieszczących 2,5 – 3 kg naszych wyrobów.

Zapewniamy transport lodów do naszych odbiorców.